Entorn

El Parc del Foix. Un entorn singular

Castellet i La Gornal es troba a cavall entre les comarques de l’Alt Penedès, el Garraf i el Baix Penedès, en una situació equidistant de Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i El Vendrell.

L’embassament de Foix, situat al bell mig del terme municipal, dóna al nostre territori unes característiques pròpies i singulars.

El nivell de les seves aigües s’ha mantingut alt i estable, la qual cosa ha permès el creixement d’una vegetació típica d’aiguamoll i ribera, on de forma progressiva s’hi ha establert una fauna molt variada en la que destaquen els ocells. El Consorci del Parc del Foix té la finalitat de protegir aquesta zona humida i preservar-ne la biodiversitat.

Birding al Penedès

Diferents ambients caracteritzen el paisatge del Parc: L’embassament i el riu Foix en són els elements més característics, envoltats de boscos de ribera i canyissars.

La vinya és el conreu majoritari, en convivència amb l’ametller i l’olivera. L’arbust ocupa una bona extensió, en menor mesura la pineda i més minoritari l’alzinar.

Aquesta diversitat natural permet l’acolliment d’un gran nombre d’espècies animals.

Hi ha catalogades més de 200 espècies d’ocells:

  • Sedentàries, que es poden observar al llarg de tot l’any i s’hi reprodueixen.
  • Estivals que arriben a la primavera i marxen a la tardor. També solen reproduir-se al Parc. Hivernants arriben a la tardor i marxen a principi de la primavera.
  • Migratòries o de pas, aquelles que realitzen desplaçaments d’una banda cap a una altra. Tant pot ser que s’aturin un temps per passar-hi l’hivern o l’estiu, com que simplement aquesta sigui per a ells una terra de pas entre els llocs de reproducció i d’hivernada.

El Paisatge de la Vinya

El paisatge del Penedès és un dels paisatges agraris més característics de Catalunya. El seu clima Mediterrani fa possible el conreu de nombroses varietats de raïm de gran qualitat.

Se’ns presenta ample, obert, com un mosaic de vinyes separades per marges de pedra, fileres d’oliveres o ametllers, amb masies i cellers dispersos per tot el territori. Torrents i rieres van configurant petits boscos de ribera.

A la falda de les muntanyes hi ha vinyes esglaonades enfilant-se gràcies a la construcció de terrasses i murs de pedra seca amb el bosc de fons que fixa el seu límit. Fins i tot trobem algun illot de vinya dins el bosc. També hi trobem sovint cabanyes de pedra seca, utilitzades com a recer del mal temps pels pagesos. El paisatge va canviant segons avancen les estacions, verd a la primavera i l’estiu i amb tots els tons dels marrons a la tardor i l’hivern …